Samba

Stil: Latino
Muzică: Tempo mediu, muzică latină braziliană cu beat puternic
Metrica: 2/4
Tempo: 100 bătăi pe minut
Ritmul de bază: 1 a2 1 a2 (accent pe bătaie)

Descriere

Samba e un vechi stil de dans brazilian, cu origine africană, cu multe variații. A fost dansat ca și dans de stradă în celebrarea carnavalului brazilian de aproape 100 de ani. Mai multe versiuni de samba (de la Baion la Marcha) sunt dansate la carnavalul local de la Rio. În sala de dans Samba sau Carioca Samba este derivat din “Rocking Samba”. Samba este foarte încă foarte populară în Rio, în timpul carnavalului sunt “școli de samba”, care implică mii de dansatori costumați.

Istoric

 

Înainte de 1914 dansul samba a fost cunoscut sub numele brazilian de “Maxixe“. Încă din 1923 o reniune internațională de profesori de dans au constatat o creștere în popularitate a dansului, în special în Franța. O carte franceză de dans scrisă de Paul Boucher în 1928 a inclus instrucțiuniile de Samba. În Statele Unite dansul samba a fost introdus in 1933 prin filmul “Flying Down to Rio” cand Fred Astaire și Dolores del Rio au dansat Carioca, și cațiva ani mai tarziu Carmen Miranda a dansat samba în “That Night in Rio”. O demonstrație da samba a fost dată la reuniunea din noiembrie 1938 a Societății de profesori de dans din New York, iar în 1939 la Târgul Mondial din New York, pavilionul brazilian a avut parte de un mare interes din cauza dansului Samba. Câțiva ani mai târziu compozitorul brazilian Ary Barroso a scris Samba clasic, “Brasil“, care a devenit rapid un hit, iar în 1944 a ajuns la Hollywood pentru a scrie muzica din filmul muzical “Brazil“.

Muzica

Samba are un ritm foarte specific, accentuat de cele mai bune caracteristici ale instrumentelor braziliene, original numite tamborim, chocalho, reco-reco și cabaca. Multă din muzica samba a venit din viața de zi cu zi din Rio, primul exemplu celebru fiind “Pelo Telefone“, compusă de Donga. Pentru a atinge adevăratul caracter de Samba, dansatorul trebuie sa aibă o interpretare fericită, cochetă și exuberantă.