Rumba

Stil: Latino
Muzică: Tempo lent, muzică latină
Metrica: 4/4
Tempo: 104 bătăi pe minut
Ritmul de bază: 2 3 4 (1), 2 3 4 (1)

Descriere

Dansul cunoscut ca Rumba este un compozit din mai multe dansuri populare în Cuba, inclusiv GuarachaBolero cubanez, Soncubanez și rumba rurală. Toate au ritmuri asemănătoare și pot fi datate pană la dansurile religioase și ceremoniale ale Africii. Aceste ritmuri au fost dansate de primii oameni de culoare transportați fără voia lor în Cuba și supuși la muncă forțată de către coloniștii spanioli. Același ritmuri de dans pot fi încă găsite în unele părți ale Africii, dar dansurile au fost modificate prin contactul cu alte culturi și rase. Rumba rurală este un dans de pantomimă originar din zonele rurale, aceasta descrie mișcările unor diverse animale într-un mod amuzant, și este în esență o expoziție, mai degrabă decât un dans de participare. Atât Son-ul cubanez și Bolero cubanez sunt dansuri cu un tempo moderat în formă de dansuri de societate tradițională. Guaracha se distinge prin ritm rapid și vesel.

Istoric

3David Penalosa afirmă: “Trebuie menționat de la început că istoria de rumba este umplută cu atât de multe necunoscute, contradicții, presupuneri si mituri care, în timp, au fost acceptat ca atare, orice istorie definitivă a genului este, probabil, imposibil de reconstruit. Chiar și bătrâni, care au fost de față la momentele istorice în dezvoltarea rumbei, nu vor fi de acord de multe ori cu detaliile critice ale istoriei sale“.

O versiune modificată a “Son”-ului este Rumba americana. Acesta a fost prima dată introdus în Statele Unite de partenerii de dans Lew Quinn și Joan Sawyer in 1913. Zece ani mai tarziu liderul formatiei, Emil Coleman a adus muzicieni rumba și o pereche de dansatori rumba în New York. În 1925 spaniolul Benito Collada a deschis Clubul “El Chico” in Greenwich Village si a constatat ca New York-ezi nu știu ce este Rumba.

Adevaratul interes pentru muzica Latino a inceput în 1929. cand Xavier Cugat, un lider de trupa muzicală spaniol-americană, a format o orchestră specializată în muzică latino-americane. El a deschis la Coconut Grove în Los Angeles și a apărut în filme cu sunet vechi, cum ar fi “In Gay Madrid“. Mai târziu, în 1930, Cugat a cantat la Hotel Waldorf Astoria din New York. Până la sfârșitul deceniului a fost recunoscut ca având cea mai importantă orchestră latină.

În 1935, George Raft, un actor american de film, a jucat rolul unui dansator plin de har in filmul “Rumba“, în care eroul a câștigat în cele din urmă simpatia protagonistei, jucată de Carol Lombard, prin iubirea reciprocă de dans.

În Europa, introducerea dansului latino-american sa datorat în dorința și capacitatea de interpretare a lui Monsieur Pierre, (profesor de dans din Londra). Doris Lavelle la parteneriat în 1930 și au dansat și popularizat de dansurile latino-americane la Londra. El a vizitat Cuba, în 1947, 1951 și 1953 pentru a afla cum și ce cubanezi au dansat în acest timp.

Rumba este spiritul și sufletul muzicii latino-americane și al dansului. Captivant, cu ritmuri fascinante și expresii corporale senzuale, este unul dintre cele mai populare dansuri de sală de bal.

Muzica

Caracterizată prin ritmurile sale atrăgătoare, starea de spirit romantică și flerul latino, muzica rumba este cu adevărat o fuziune de cel mai bun din două lumi. Cu rădăcini africane și influența cubaneze, muzica rumba a devenit populară pentru dansatori în sala de bal și iubitorii de muzică deopotrivă.