Passo Doble

Stil: Latino
Muzică: Dramatica latină, de corida. (ex. popular Espana Cani)
Metrica: 2/4
Tempo: 120 – 124 bătăi pe minut
Ritmul de bază: Marș (un pas pe bataie)

Descriere

Paso Doble, sau pasodoble, (sensul literal în limba spaniolă: dublu-pas) este un dans tradițional din Spania, ca stil muzical de marș, precum și stilul de dans corespunzătoar dansat de un cuplu. Acesta este tipul de muzica de obicei jucat în luptele cu tauri în timpul intrări de toreadori în arenă (Paseo) sau în timpul ce trece (Faena) chiar înainte de a termina lupta. Paso Doble este un stil de dans plin de viață cu ritmul de marș activ al muzici pasodoble. Acesta este modelat după sunet, teatru, și mișcarea din lupta cu tauri.

Istoric

passo

Lupta cu tauri a apărut atunci când mâncarea deriva direct din moartea animalului. În antichitate, lupta cu taurul a fost, de asemenea, strâns legată de religie, atunci când diferite tipuri de animale au fost sacrificate pentru jerfe. Dar astăzi, taurul este singurul tip de animal utilizat în coridă. De fapt, corida este menționată ca “Fiesta” (sărbatoare), și este un sport național.

Muzica de Paso Doble este de fapt un ton de jucat pentru marea intrarea a Matadorului în ringul de coridei. Este compus în așa fel încât să trezească entuziasmul de luptă. Paso Doble a fost produs în timpul sfârșitul anilor 1800, și este legat de stiluri muzicale ale țiganilor, acum cunoscut sub numele de romi, care sunt nomazi trăind peste tot în Asia Centrală și în diferite părți ale Europei.

Datorită tradiției sale și coregrafiei, Paso Doble competițional este dansat numai competitiv, aproape niciodată social – sau cel puțin nu fără lipirea la un fel de rutină învățată anterior. Aceasta spus, în Spania, Franța, Vietnam, Columbia, Costa Rica și unele părți din Germania la vest de râul Rin, este dansat social ca un dans prim (fară coregrafie). În Venezuela, Paso Doble este o necesitate în aproape fiecare nunta sau petrecere mare, fiind mai ales celebra piesa Guitarra Española de Los Melódicos.
Dansul Paso Doble modern constă în două părți de dans și o pauză între pentru dansatorii de clasă D și din trei părți și două pauze între pentru dansatori de clasa C, B, A, conform clasificării IDSF.

Muzica

Muzica folosește chitare și castaniete ca și instrumente. Schimbări semnificative în ritmul, melodia este atractivă și ritmul lustruit. În 1926, El Riccardio a fost un mare hit în Europa. În această perioadă, exista un dans în stil spaniol numit “un pas”, care poartă o asemănare aproape de stilul de dans de Paso Doble din ziua de azi. În 1932, a fost scris un cantec numit España Cani, care este acum o piesă semnătură Paso Doble. Un număr semnificativ de piese Paso Doble sunt variante de España Cani. Piesa are pauze în poziții fixe în cântec (două pauze la nivel Basic, trei pauze și un cântec mai lung la nivel Open). În mod tradițional rutina Paso Doble și coregrafia sunt ajustate pentru a se potrivi acestor pauze, precum și frazelor muzicale