Jive

Stil: Latino
Muzică: Muzică swing foarte rapidă
Metrica: 4/4
Tempo: 176 bătăi pe minut
Ritmul de bază: 2, 1 și2, 1 și2

Descriere

Oamenii au dansat Jive de aproape o sută de ani acum, și fiecare generație, în fiecare țară a făcut acest dans propriu și a schimbat stilul pentru a se potrivi cu cea mai recentă muzică. Deci, nu e de mirare că, dacă întrebați zece persoane ce înseamnă Jive vei primi, probabil, zece răspunsuri diferite! Există, probabil, trei trenduri principale în acest moment: cei care iubesc muzica, moda sau stilul perioadelor anterioare și dansează un stil tradițional de jive (pe care le pot numi  Lindy Hop, Jitterburg, Jive, Rock ‘n’ Roll sau nenumărate alte nume), cei care l-au învățat în sala de dans să-l danseze ca Jive sau Ballroom Jive, iar cei care sunt la un club de dans, unde se predă Modern Jive-ul, de multe ori cunoscut sub numele de Ceroc, le Roc sau Jive francez. Gusturile muzicale s-au schimbat, astfel și stilul de dans dar păstrând structura sa inerentă și plăcerea sa universală.

Istoric

jive(1)

Dansul Jive are originea in comunitatile afro-american din sud-estul SUA, unii cred că cea mai veche formă de Jive a fost un dans de război Seminole, la care sclavii au asistat și copiat, în timp ce alții sugereaza că Jive are originea în dansuri sociale africane transmise din generație în generație. Dansul ia numele de la popularul argou de jazz “Jive”, o variantă a cuvântului “jev” care înseamnă “a vorbi cu dispreț”. Pentru muzicieni de jazz care au cantat muzica swing, în anii 1930 și 1940 “Jive” a fost o expresie referindu-se la vorbe nechibzuite.

Jive derivă din Jitterbug Swing care a crescut în salile de dans din Harlem în 1920. Prima formă populară de dans jive a fost Jive american în 1930. A fost potrivit, excelent atât în ​​tempo și caracter de muzică populară a zilei, ca si alte dansuri gen swing-ul american, a devenit un hit instant în rândul adolescenților și iubitorii de dans, deși a fost dansat in comunitatile afro-american pentru mulți ani înainte. La începutul anilor 1940, soldații americani staționați în străinătate a prezentat dansul în Europa, unde a câștigat rapid un interes. De atunci, jive a rămas popular în întreaga lume occidentală.

În Statele Unite termenul Swing a devenit cel mai comun cuvânt folosit pentru a descrie dansul. În variațiile din Marea Britanie în tehnica au condus alte stiluri, cum ar fi Boogie Woogie și Swing Boogie, cu “Jive“, în curs de dezvoltare treptat, ca termen generic. După război, Boogie a devenit forma dominantă de muzică populară. A fost, cu toate acestea, nu departe de critici ca un dans străin, vulgar. Alex Moore, celebrul guru de sala de dans a spus că el  ”nu a văzut niciodată ceva mai urât”.

       Jive pentru sala de bal a fost creat de instructori de dans englezi din anii 1960, ei au modificat Jive pentru a crea o formă mai lentă, mai grațiosă de dans. În 1968 a fost adoptat ca al cincilea dans latino în competițiile internaționale. Forma modernă de sala de bal Jive apare ca un dans foarte fericit, cu caracteristici ca ridicarea genunchilor și balansarea șoldurilor. Jive este direct legat de swing, acesta conține ritmuri elastice și melodii simple. În competiții, în plus față de pașii, partenerii sunt deseori judecați în funcție de energia pe care o au în performanțe.

        Jive evoluează și în alte dansuri. Pași săi sunt uneori folosiți în Rock and Roll, și în Europa a fost creat un dans numit “Ceroc“, care este oarecum similar în termeni de pași și de execuție. Există, de asemenea, două forme de Jive, stilul International, sau stilul pur și simplu social, în stilul autentic, sau de dans Swing.

Muzica

        Jive poate fi dansat pe muzică Swing și Jump Blues în ritmul de aproximativ 160-200 de bătăi pe minut. În funcție de stilul preferat, Jive-ul poate fi dansat la o varietate de muzică optimistă, inclusiv Boogie Woogie, Swing și Rock and Roll. Cel mai important lucru pentru incepatori este de a se familiariza cu ritmul muzicii. Ascultați linia de bas, mai degrabă decât ritmul melodic.